dinsdag 24 februari 2009

Chicks with Picks

-door nanske-

'"Vrouwen namen geen leiding," zegt Reynolds, "Ze klommen niet voor, ze maakten geen standplaatsen."'

Kim Reynolds kan het weten, zij is een ervaren ijsklimster uit de buurt van Ridgway, in de Amerkaanse staat Colorado. Bovengenoemde uitspraak komt uit een artikel op MSN travel uit 2006. Het werd geschreven ten tijde van een jaarlijks ijsklimfestival, het Ouray Festival, naar aanleiding van het stijgende aantal vrouwelijke ijsklimmers dat deelnam. In het artikel komt een aantal mensen aan het woord over vrouwen en ijsklimmen, waaronder Kim Reynolds. Bovengenoemde uitspraak is het antwoord op de vraag waarom zij in 2000 de organisatie Chicks with Picks oprichtte.

'Kim Reynolds (…) had er genoeg van om steeds maar weer vrouwen te zien die tevreden waren met alleen maar naklimmen in ijs. Daarom richtte ze Chicks with Picks op, dat ieder jaar vijf ijsklimcursussen voor vrouwen door vrouwen organiseert (in de Amerikaanse staten Colorado en New Hampshire).'

Toen Chicks with Picks in het jaar 2000 begon, deed Reynolds één cursus, met 18 vrouwen. Nu zijn er dus vijf cursussen, met rond de 80 deelneemsters. Dit jaar nam Chicks with Picks het initiatief voor een nieuw driedaags festival in Ouray: Betty Ice Ball, voor ijsklimmende vrouwen. Betty Ice Ball werd eind januari gehouden en het is de bedoeling dat het eveneens een jaarlijks evenement wordt.

Hieronder nog wat leuke uitspraken rondom de verschillen tussen mannen en vrouwen in het ijsklimmen, uit het MSN travel-artikel:

'Een andere klimster uit Ridgway is Sandy Heise, ze werkt samen met Reynolds en is in het ijsklimmen gerold door toedoen van een vriendje. Heise denkt dat de lange lijst met attributen-waarvan-je-moet-weten-hoe-je-ze-gebruikt, zoals ijsschroeven, vrouwen in eerste instantie weghoudt van het ijsklimmen.
"Vrouwen raken geïntimideerd wanneer er veel spullen gemoeid zijn met een activiteit", zegt ze. "Het zijn toch de kerels die je typisch ziet geilen op mooie spullen".

"Toen ik begon, waren vrouwelijke ijsklimsters zo zeldzaam als ijsklimmen in de zomer," zegt Will Gadd, voormalig wereldkampioen en al meer dan 20 jaar actief als ijsklimmer. Hij zegt dat hij denkt dat meer vrouwen zijn gaan ijsklimmen, omdat de sport gegroeid is en omdat het materiaal beter is geworden. Niet alleen klimmateriaal; vooral ook materiaal om warm te blijven. "Vrouwen zijn slim. Ze houden er niet van om zich koud en ellendig te voelen," zegt hij. "Ze zijn niet zoals mannen, die eerder zullen zeggen: ''Oempfffff, ik kan het hebben...'."

Garrett Kemper, vertegenwoordiger bij Black Diamond, zegt dat hij in de laatste paar jaar veel vrouwen de mannen heeft zien voorbij streven in niveau.
"Kundigheid wint het van brute kracht", zegt hij.'


Het gehele artikel, in het Engels, is te lezen op travel.msn.com.
De website van Chicks with Picks: Chicks with Picks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten