zaterdag 14 februari 2009

Leeftijd? Onbelangrijk!

-door nanske-

Wie dacht dat het afgelopen is met achten klimmen wanneer je aan de andere kant van de 40 bent, moet even verder lezen! Afgelopen augustus klom de 45-jarige Robyn Erbesfield-Raboutou een 8b+ in Frankrijk.

Robyn Erbesfield is een Amerikaanse klimster, die begin jaren negentig vier keer wereldbekerwinnaar klimmen was en de derde vrouw ooit is die 5.14 (8b/c) klom. Ze bleef weliswaar op een hoog niveau klimmen, maar een 5.14 had ze sinds de jaren negentig niet meer geprobeerd.

Tijdens een vakantie anderhalf jaar geleden begon het toch weer te kriebelen, volgens dit bericht op de website van climbing.com. Ze trainde in de winter van 2008 met een stevig boulderprogramma en toen ze aan het begin van afgelopen zomer naar haar zomerhuisje in Frankrijk kwam, was ze vastbesloten om de route Bad Attitude uit te werken, een 8b+ in St. Antonin Noble Val, die indertijd geopend was door haar man Didier Raboutou. Na twee dagen uitwerken en twee dagen pogingen trekken lukte het haar om op de derde dag de route uit te klimmen.

Zelf zegt ze erover: "I’m still more passionate about onsighting, but it was great to do a route this hard that Didier had put up. It’s easy to have a project when it’s that close to home." Haar kinderen (7 en 10) klimmen ook in de hoge nummers en dat hielp haar om vol te houden: “It’s helped my level go back to where it was because we’re doing it together as a family,” zegt ze, “They’re fighting me for the end of the rope.”

Meer lezen? Erbesfield-Raboutou: 5.14a at Age 45

Geen opmerkingen:

Een reactie posten