woensdag 11 november 2009

Canadese vrouwen op Moonlight Buttress

Moonlight Buttress is een lange zandsteenroute in Zion, Utah, waardering 5.12 (7b). De route is elf lengtes lang en als artif-route is hij geliefd, omdat er weinig moeilijke artificiele technieken aan te pas hoeven te komen. Hij kan echter ook vrij geklommen worden en dat is wat twee Canadese vrouwen onlangs deden, als tweede vrouwentouwgroep ooit. Jasmin Caton en Jen Olson lieten zich inspireren door Kate Rutherford en Madeleine Sorkin, die de route in 2007 vrij klommen. In 1992 werd de route voor het eerst vrij geklommen en in datzelfde jaar volgde ook de eerste vrouwelijke vrije beklimming, door Beth Malloy die de route klom samen met Seth Shaw.

Jasmin Caton had de route al eerder vrij geklommen, samen met haar man. Ze was toen helemaal niet tevreden met hoe ze had geklommen, haar man had bijna alle moeilijke lengtes voor zijn rekening moeten nemen. "Ik voelde me de hele dag geintimideerd door de route en hem niet waardig. Maar, zoals vaker met projecten, er lag nu een zaadje en ik hoopte dat ik op een dag terug kon komen en dat ik de route wel zou kunnen klimmen." De kans kwam tijdens een klimtrip naar Utah, waar ze in Jen Olson een toegewijde, gemotiveerde en sterke vrouwelijke klimpartner vond.

Ze hebben de route eerst een paar dagen bestudeerd en uitgewerkt en op de laatste dag voordat Olson weer naar Canada terug moest, hebben ze de route geklommen. Caton vertelt op haar blog dat ze er mentaal voordeel van had dat ze de route, en dus ook de moeilijke lengtes, al eens helemaal geklommen had en dat ze dus wist dat ze er toe in staat was.

Olson en Caton hebben afwisselend voorgeklommen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten